Rozbalit / sbalit blok Přihlásit
Přihlásit
Heslo
 
Rozbalit / sbalit blok Systémové zprávy
Nejsou k dispozici žádná systémové oznámení
 
Rozbalit / sbalit blok O škole.

Střední škola, Antala Staška 213, Lomnice nad Popelkou

Příspěvková organizace, poskytuje střední vzdělání s maturitní zkouškou a střední vzdělání s výučním listem v oblasti gastronomie, potravinářství a služeb. Cílem školy je v prostředí přátelského, tvořivého klimatu a otevřeného partnerství

  • vychovávat sociálně silné osobnosti schopné života v moderní občanské společnosti,
  • připravit je na další vzdělávání a celoživotní učení a
  • vybavit je kompetencemi v oblasti ekonomické, jazykové, informační gramotnosti, sociálními a podnikatelskými dovednostmi a gramotností pro udržitelný rozvoj."

Projekt:

Gastronomie v Lomnici nad Popelkou, CZ.1.07/3.2.01/03.0013

Cílem projektu je vytvořit ucelenou vzdělávací nabídku v oblasti gastronomie, aby se tak škola stala regionálně významným poskytovatelem dalšího vzdělávání v této oblasti.

 

Absolvent programu dalšího vzdělávání je schopen

  • vyúčtovat tržby,
  • uvést hosty, poskytnout pomoc při výběru z jídelního lístku,
  • vyřizovat objednávky hostů,
  • sestavovat jídelní lístek a sled pokrmů,
  • inkasovat platby od hostů,
  • připravovat teplé nápoje,
  • ošetřovat a skladovat nápoje,
  • nakládat s inventářem,
  • skladovat potravinářské suroviny,
  • podávat pokrmy a nápoje jednoduchou obsluhou,
  • podávat pokrmy a nápoje hostům při bufetovém uspořádání,
  • obsluhovat zařízení v odbytovém středisku,
  • obsluhovat výčepní zařízení,
  • organizovat práci v provozu a při gastronomických akcích,
  • provádět hygienicko-sanitační činnosti v potravinářských provozech, dodržovat bezpečnostní předpisy a zásady bezpečnosti potravin.
 
Rozbalit / sbalit blok Cíl

Cílem vzdělávacího programu je získání potřebných kompetencí pro jednoduchou obsluhu hostů v různých typech restauračních zařízení. Jedná se především o konkrétní hygienická pravidla platná v gastronomických provozech, zásady bezpečnosti práce s ohledem na zdraví pracovníka a spolupracovníků, zásady manipulace se surovinami včetně nápojů,  a úpravy surovin a nápojů pro konkrétní technologické postupy.

Získá potřebné dovednosti využitelné při přípravě teplých nápojů. Největší pozornost je věnována vlastní obsluze hostů, vyřizování objednávek, podávání pokrmů a nápojů jednoduchou obsluhou a při bufetovém uspořádání, inkasování plateb od hostů.

Účastník se naučí sestavovat jídelní a nápojový lístek s využitím gastronomických pravidel, obsluhovat  zařízení v odbytovém středisku včetně výčepního zařízení. Pečovat o inventář, vhodným způsobem ukládat inventář na určená místa a organizovat práci v běžném gastronomickém provozu a při různých typech gastronomických akcích.

Cílem je připravit specializované pracovníky, kteří budou schopni na základě získaných znalostí a dovedností samostatně obsluhovat hosty v běžném i mimořádném provozu. Při výuce jsou účastníci vedeni zároveň k účelnému hospodaření se surovinami, energiemi, k osvojení základních principů šetrného a odpovědného přístupu k životnímu prostředí.